Mac dock iconen in 1 stijl

Geschreven door: sebastian op 14 juli 2017

Als designer is er 1 nadeel wat betreft het dock in MacOS. Dat zijn de verschillende vormen van de iconen. Apple Mail is bijvoorbeeld een postzegel met stempel, Apple Adresboek is doet zich voor als een boek met tabbladen en Safari, Apple Photos, iTunes, iBooks en Appstore zijn weer perfecte cirkels. Hoe dan ook, veel verschillende vormen en kickt mijn lichtelijke OCD in. Hoe dan ook, ik heb mijn eigen iconen gemaakt. Eén nadeel heeft deze oplossing wel, bij elke update van een app veranderd het icoon weer terug.

 

Hoe verander je de iconen

Allereerst heb je een ruimt assortiment aan iconen nodig. Zelf heb ik een collectie gemaakt van apps die ik vaak gebruik. Maar op het internet zijn er genoeg gratis alternatieven te vinden die vele honderdend apps ondersteunen. Enkel voorbeelden zijn ‘Circle Icons (270+)‘, ‘My Yosemite Icons (84+)‘ of ‘Dots (189)‘.

Download ZIP met eigen gemaakte iconen (46)

LiteIcon

Om de iconen gemakkelijk te vervangen kan je LiteIcon downloaden. Deze app toont de iconen van je apps, je kan makkelijk een PNG erin zetten zonder deze te converteren naar een Apple eigen icon formaat (.ICNS). Het is nu een kwestie van slepen en los laten om de juiste iconen te vervangen. In eerste instantie is het alleen de third-party-apps, apps die dus komen in Mac OS. Wat wordt vervangen zijn bijvoorbeeld Sketch, Spotify, Chrome etc.

Download LiteIcon

Systeem iconen

Naast de third-party-apps willen we natuurlijk ook de andere iconen vervangen. Safari, Finder, Apple Mail etc. Hiervoor moeten we een trucje met het systeem uithalen omdat deze standaard word beschermt. Apple noemt dat “System Integrity Protection” wat er voor zorgt dat er geen wijzigingen kunnen worden aangebracht in de basis van het systeem. Om dit tijdelijk uit te zetten zal je je systeem opnieuw op moeten starten.

Reboot en houdt de knoppen “CMD” en “R” ingedrukt, nu zal je opstarten in “Recovery Mode”.

Ga naar “Utilities” en kies voor “Terminal”. Typ in het zwarte schermpje “csrutil disable” en druk op enter. Sluit terminal af en herstart nog een keer normaal.

Als je nu LiteIcon opstart zal je zien dat nu alle iconen gewijzigd kunnen worden, inclusief die van Finder, Safari en Apple Mail.

Kalender

De kalender app op de Mac is een uitzondering op de regel. Deze app mag als enige dynamische informatie tonen. Namelijk de dag van de maand. We gaan nu proberen deze aan te passen:

  1. Open je applicatie map en klik met de rechtermuisknop en kies “Show package contents”.
  2. Navigeer naar de Contents/Resources map.
  3. Selecteer App-empty.icns en hernoem idit bestand naar “App-empty.icns.backup. Je moet waarschijnlijk je wachtwoord in typen om dit toe te passen.
  4. Kopieer het bijpassende .icns icoon uit je nieuwe iconen map en noem deze “App-empty.icns”. Let op! Je kan een png niet hernoemen. Gebruik op internet een PNG to ICNS converter.
  5. Open hierna de map Calendar.docktileplugin.
  6. Herhaal stap 2, 3 en 4
  7. Klaar! Om het direct toe te passen zal je je Mac moeten herstarten. Eventueel nog met IconLite de cache verwijderen. (Tools -> Clear Icon Cache)

Systeem integriteit

Om je systeem weer veilig te maken. Herstart je Mac weer en activeer “Recovery Mode” (CMD + R ingedrukt houden). Daarna weer via “Utilities” -> “Terminal” opstarten.

Typ: “csrutil enable” en druk op “enter”.

Herstart weer normaal en al je iconen zouden nu in dezelfde style moeten zijn.